Blandade bra-ha recept  
 

KLADDKAKA

100 gr margarin
1½ dl vetemjöl
2 ägg
4 msk kakao
3 dl socker
1½ tsk vaniljsocker

 

 

Grädda 175 grader ca 35 minuter

 

 

CHOKLADBOLLAR

100 gr margarin - mjukt
1 msk kakao
4 msk strösocker
3 dl havregryn
1 msk vatten

 

 

Receptet taget ur "Vi bakar"

Blanda allt i en bunke
Rulla till ca 20 bollar

Rulla bollarna i ett fat med pärlsocker
eller kokosflingor

 

 

CHOKLADBOLLAR

100 gr margarin - mjukt
1 dl socker
3 dl havregryn
2 msk kakao
2 msk kaffe
1 tsk vaniljsocker

 

 

Receptet taget från "Havregrynspaketet"

Blanda allt i en bunke

Som ovan

 

SCONES  16 st

8 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
1 tsk salt

100 gr margarin - mjukt

3 dl mjölk eller filmjölk

(Det blir saftigare med filmjölk)

 

 


SCONES i stekpanna
½ sats scones

 

 

 

 

SCONES som pinnbröd
½  sats scones

 

 

Receptet taget ur "Vår Kokbok"

Sätt på ugnen 250 grader

Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke
Knåda ner margarinet - lättast med händerna
Blanda i mjölken eller filen

Dela degen i 4 bitar -Platta ut på smord plåt (eller plåt med bakplåtspapper) med mjölad hand stora "platta bullar"
Skåra varje bulle med mjölad kniv i 4 delar
Hacka runt lite med en gaffel

Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter


Värm en elplatta 4-5 minuter (läge 3 på en 6 eller 10 stegs platta).
Platta ut degen i en smord kall stekpanna.
Skåra korsvis till 6-8 bitar med mjölad kniv.
Sätt pannan på elplattan och lägg ett lock lite på glänt.
Grädda cirka 15 minuter.
Vänd brödet och grädda andra sidan cirka 10 minuter.


Dela degen i 10 bitar. Rulla dem till smala längder.
Fäst ena änden av längden på en lång pinne och linda degen runt pinnen i en gles spiral.
Grädda över glöd 6-8 minuter. Vrid på pinnarna under gräddningen så att bröden får fär

 

 

MUFFINS  12 st

1 ägg
1 dl strösocker
½ dl mjölk
50 gr margarin
1½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 msk kakao

 

 

Sätt på ugnen 200 grader

Blanda, helst vispa ägg och socker poröst
Smält eller flytande margarin och mjölk blandas i

Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao i en plastpåse
Häll i mjölblandningen i det andra

Häll smeten i 12 st pappersformar, på plåt med hjälp av sked eller dylikt

Grädda i mitten av ugnen cirka 12 minuter
Prova med tandpetare eller tändsticka, när den inte blir kladdig efter att ha stuckits ner i kakan är det färdigt

 

 

MOROTSKAKA

2 medelstora morötter
150 gr margarin - flytande
2 dl socker
2 ägg
saft av en ½ citron
3½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk kanel

Glasyr:
60 gr filadelfia
25 gr margarin
2 dl florsocker

 

 

Sätt på ugnen 175 grader
Smörj och bröa en 1½ liters rund ugnsform
Skala och riv morötterna
Blanda margarin och socker poröst
Vänd i äggen och citronsaften
Lägg i dom rivna morötterna
Blanda mjöl, bakpulver och kanel i en plastpåse
Häll i mjölblandningen i det andra
Häll i smeten i den bröade formen och
Grädda i mitten av ugnen cirka 45minuter
Prova med tandpetare eller tändsticka, när den inte blir kladdig efter att ha stuckits ner i kakan är det färdigt

Låt kakan svalna
Glasyr-ingredienserna blandas ihop och hälls över kakan
Låt kakan vila lite i kylen innan du äter upp den

 

 

MORMOR HILDURS GURKINLÄGGNING

ca ½ dl citronsaft
ca 2 msk socker
1 tunt skivad gurka

 

 


 

 Blanda allt, låt stå kallt ett par timmar = klart

 

SMULDEG TILL PAJ

100 gr margarin
3 dl vetemjöl
2-3 msk socker

 

 

Blanda mjöl, socker och margarin med en gaffel i en bunke, man får inte hålla på för länge, den ska vara grynig eller klumpig
Jag brukar dubbla satsen

Smörj en ugnssäker form ca 1½  x 3 dm stor, 5 cm djup
Sätt ugnen på 225 grader

Lägg i frukt, bär eller rabarber efter recept nedan

Strö smuldegen över

Grädda i mitten av ugnen cirka 20 minuter

 

 

BÄR-FYLLNING TILL SMULDEGSPAJEN

ca ½ liter färska eller frysta bär
½ dl socker
1 msk potatismjöl

 

 

Eventuellt så dubblar man bär-fruktmängden

Blanda socker och potatismjöl

Häll i frukten i formen och strö över socker-potatismjölsblandningen

 

ÄPPEL_FYLLNING TILL SMULPAJEN

4-5 äpplen
2-3 msk socker
½-1 tsk kanel eller rivet skal av en citron

 

Skala, kärna ur och skiva äpplena
Lägg äppelskivorna i en smord form

Strö över kanel och socker eller
citron och socker

 

RABARBER-FYLLNING TILL SMULSPAJEN

ca 500 gr (ca 1liter) rabarber
1-1½ dl socker
1 msk potatismjöl

 

Skär rabarbern i cm-stora bitar

Blanda socker och potatismjöl

Varva rabarber och socker-potatismjölsblandningen i formen
Ta den mindre sockermängden om du har små rabarber

 

 

ÄPPELPAJ -(SMUL)

Smuldegen:
2 dl vetemjöl
1 msk strösocker
100 gr margarin - mjukt

3 äpplen
2 msk socker

 

Receptet taget ur "Vi bakar"     
 (Aldrig testad)

Sätt på ugnen 225 grader

Blanda mjöl, socker och margarin med en gaffel i en bunke, man får inte hålla på för länge, den ska vara grynig eller klumpig

Smörj en ugnsfast form
Skala, kärna ur och skiva äpplena
Strö ut dom i formen och strö över sockret
Strö över smuldegen

Grädda i mitten av ugnen 225 grader cirka 18-20 minuter

 

 

FLAP_JACKS - Ingers skogskaka 

Till 64 rutor (jag skar till 30st) 

8 dl cornflakes
8 dl havregryn
4 dl vetemjöl
3-4 dl kokosflingor
4 dl strösocker
2 msk vaniljsocker
3 msk kanel
1 tsk salt
1 tsk bikarbonat
2-3 msk riven färsk ingefära
300 gram smör
2 msk honung 

 

 

1.     Blanda alla torra ingredienser och tillsätt riven ingefära.

2.    Smält smöret, rör ner honungen och blanda det med de torra ingredienserna.

3.    Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna, eller smörj formen ordentligt.

4.    Häll smulorna i pannan och pressa ner dem till en fast och hård kaka (det är det som får dom att hålla ihop och bli knapriga).

5.    Grädda mitt i ugnen på 200 grader, cirka 20 minuter tills kakan är gyllene.

6.    Skär rutor medan kakan är varm och låt rutorna kallna på plåten.

 

Receptet är lätt att variera genom att lägga i exempelvis müsli, frön eller nötter.

 

OBS! Om man delar kakan i 30 bitar blir det per bit:

        300 kcal, 38 kolhydrater, 17 gram fett

                        OOOPS!    

 

 

HELENAS BANANKAKA

75gr smör
2½ dl socker
2 msk mjölk
1 krm salt
2 ägg
2 mogna bananer
100gr blockchoklad
2½ dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker

 

 

Smält fettet i kastrullen.
Blanda det med socker,salt,mjölk och vaniljsocker.
Dela äggen och blanda i gulorna.
Mosa bananerna och blanda i.
Hacka blockchokladen.
Blanda mjöl, chokladen och bikarbonat, vänd ner i smeten.
Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner.
Häll i välsmord form med kokos eller ströbröd.
30-40 min,  175 grader i mitten av ugnen.

 

SANDRAS SALLAD FÖR 4 PERS.

4 dl lätt-creme-fraiche
2-3 msk dijonsenap
salt, svartpeppar
6 dl pastahjul eller snäckor (kokta)
2 röda äpplen
½ gurka
2 dl strimlad purjolök

 
 

FILMJÖLKSLIMPA 2 ST

10 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
1 dl linfrö
1 dl hasselnötter
1 dl solrosfrön
1 tsk salt
3 tsk bikarbonat
(ev. russin eller torkad frukt)

1½ dl ljus sirap
1 l filmjölk

 

Blanda alla torra ingredienser först.
Blanda sen i sirapen och filmjölken.

Degen blir väldigt lös, häll upp i 2 formar,
(vanliga 1½l-formar använder jag)
smorda eller med bakplåtspapper.

Gräddas längst ner i ugnen, 1 timme i 175 grader.
Vält ur dom ur formen varma och låt svalna.

 

FRYST CREME-FRAICHE-TÅRTA

2 äggvitor
1½ dl vispgrädde
2 äggulor
1 dl strösocker
1 tsk vanillinsocker
1 liten citron
2 dl creme fraiche (min 15%)

Till formen:
4 st digestivkex (smulade)
 

 

Skilj äggvitorna från äggulorna.
Lägg äggulorna i en stor skål.
Vispa äggvitorna till hårt skum.
Vispa därefter grädden.
Blanda äggulorna med socker, vanillinsocker, det rivna skalet
och saften av citronen med creme-fraiche.
Vänd försiktigt ner vispgrädde och äggvitor.
Blanda väl - försiktigt.
Häll blandningen i en grund form (1½l) gärna med löstagbar botten.
Botten ska vara täckt med hälften av de smulade kexen.
Resten strös över smeten.
Täck formen med plastfolie och ställ in den i frysen.
Efter 4 timmar är tårtan genomfrusen och klar att servera.
Låt den gärna tina en halvtimme innan.
Tips! För fina bitar, skär med varm kniv meddans den är helfryst.

 

RUNES SMÖRGÅSTÅRTEFYLLNING
ca 15 portioner

1 stor röd lök (finhackad)
8 dl creme´fraiche
2 glasburkar Abbas röda kaviar
3 dl gräddfil
1 mellanstor tub dillkaviar
saften av 1 citron
finhackad dill

 

Att försiktigt röras ihop till en smet

Garnera med gurkskivor, räkor och laxrosor.

 

BANAN OCH DAJM-TÅRTA
10-12 bitar

3 färdigköpta  marängbottnar diam 24cm
5 dl vispgrädde
1 dl färdigköpt chokladsås
2 Dajmkakor a´56gr styck
3 bananer
80 gr vit choklad
1 msk kakao

 

Vispa grädden ganska fast och blanda ner chokladsåsen.
Hacka Dajmen och bananerna grovt.
Lägg en marängbotten på en tallrik och stryk på 1/3 av chokladgrädden.
Strö över hälften av dajm/banan-hacket.
Lägg på nästa marängbotten och upprepa med chokladgrädden och dajm/banan-hacket.
Lägg på den sista bottnen.
Stryk chokladgrädden ojämnt över tårtan och sikta över kakao.
Hacka den vita chokladen och strö över den också.

 

SPÖKKYCKLING
4 portioner

4 kycklingfiléer
2 dl créme fraiche

Marinad:
0,5 dl soja
0,5 dl olja
1 msk curry (stark)
1 msk paprika (stark)
2 pressade vitlöksklyftor
1 krm svartpeppar
saften av en citron

 

Sätt ugnen på 200 grader

Blanda marinaden. Lägg i kycklingfiléerna och låt dem ta smak i 15 min.

Lägg över filéer och marinad i en ugnsfast form och stek i ugnen i 10 min.

Ta ut formen ur ugnen, lyft upp filéerna och vispa i créme fraiche till en god sås.

Lägg tillbaka filéerna i såsen och grädda i ytterligare cirka 10 min.

Servera kycklingen tillsammans med ris eller klyftpotatis och en grönsallad.

Tiden för marineringen och tiderna i ugnen kan utökas lite, håll bara lite koll.

 

CHRISTINAS PASTARÖRA MED OST OCH CRÉME FRAICHE

Spagetti eller pasta till 2 portioner

1 burk Créme fraiche, kokbar

1 burk Créme Bonjour - blåmögelost

1 pkt bacon

Ruccola

 

Koka spagetti eller pasta enligt förpackningens instruktion.
(Behöver ej hållas varmt i väntan på att såsen ska bli klar.)

Bryn 1 pkt bacon, häll av fettet och klipp baconet i småbitar.

Häll ner 1 burk créme fraiche, kokbar, samt 1 burk/ask av märket créme bonjour -  blåmögelost i en kastrull.

Värm blandningen under omrörning. När blandningen börjar koka, minskas värmen så att det bara sjuder.

Blanda ner den klippta baconen och låt sjuda nån minut.

Vänd ner spagettin/pastan i créme fraiche-ost-bacon-röran.

Servera på tallriken och strö över ruccola.